Zelf een deel van uw rechten regelen

31 juli 2017

Sinds de invoering van dit systeem hebben wij in de magazines en nieuwsbrieven veel aandacht besteedt aan de mogelijkheden van dit flexibele beheer van auteursrechten. Omdat we het belangrijk vinden dat u als lid goed van de mogelijkheden op de hoogte bent, lichten we de categorieen en opties nogmaals toe. Wilt u hiervan gebruik maken? Op onze website vindt u een formulier waarmee u dit gemakkelijk kunt regelen. Mocht u er niet uitkomen, kunt u ons natuurlijk altijd bellen, mailen of benaderen op social media.

EVENTS

De categorie Events valt onder het uitvoeringsrecht. De definitie daarvan is: Het recht op voordracht van een werk. Bijvoorbeeld: muziekconcert, voordracht van een literair werk, vertoning van een film, concertvoordracht van een opera.

Buma/Stemra sluit als collectieve beheersorganisatie overeenkomsten met boekingskantoren, podia, festivals en meer voor deze categorie. Jaarlijks verwerken wij ruim 50.000 live-optredens waarvoor een vergoeding is betaald. Die worden verdeeld over de rechthebbenden wiens werken live gespeeld zijn.

Dit betekent dat wanneer een optredende artiest een nummer van een Buma/Stemra-lid covert, de componist en tekstschrijver daarvoor een vergoeding ontvangen. Maar ook als een componist zelf optreedt, ontvangt hij een auteursrechtelijke vergoeding voor de gespeelde werken.

Wanneer u de categorie Events uitsluit van het collectieve beheer, moet u zelf afspraken maken met de locaties waar uw werken live gespeeld worden.

MECHANISCH

Onder de categorie mechanisch vallen geluidsdragers zoals cd’s, vinyl en thuiskopieheffing. Het mechanische deel voor streaming en downloads valt onder de categorie online. Wanneer u mechanisch uitsluit, heeft dit dan ook geen invloed op de inkomsten uit download- of streamingdiensten. Het mechanische deel van online valt bij Buma/Stemra namelijk in de categorie online: dat blijven wij voor u regelen.

Het uitsluiten van de categorie mechanisch kan gunstig zijn wanneer u eigen werk opneemt en op kleine schaal uitbrengt in eigen beheer. U bent dan geen kosten kwijt aan registratie- en administratiekosten bij Stemra. Het moet in dit geval wel om honderd procent eigen werk gaan.

Een belangrijk onderdeel in de categorie mechanisch is de thuiskopieheffing. Iedere consument mag volgens de Auteurswet voor eigen oefening, studie of gebruik een kopie maken van een auteursrechtelijk beschermd werk. Voor dit gebruik betalen de producenten over heffingsplichtige voorwerpen (alle blanco beeld- of geluidsdragers, telefoons, hardware of consumentenelektronica, waarop of waarmee gekopieerd kan worden) een vergoeding, omdat in de verkoopprijs een klein gedeelte zit bedoeld voor de auteursrechthebbenden. Fabrikanten en importeurs in Nederland van blanco beeld- of geluidsdragers (inclusief smartphones, laptopsen tablets) betalen namelijk een vergoeding aan Stichting de Thuiskopie. Die verdeelt het geld onder componisten, tekstdichters en muziekuitgevers en andere rechthebbenden.

Wanneer u uw muziek cd, dvd of vinyl voor promotie in een beperkte oplage uitbrengt, kunt u ook kiezen voor de royalty free service. Makers van een eigen-beheer-cd zijn veelal zelf de auteurs van de liedjes die erop staan. Leden ervaren de administratiekosten en verwerkingstijd van Stemra als een bezwaar. Op initiatief van de ledenraad bestaat de ‘royalty free service’. Hierbij wordt makers van een eigen-beheer-cd die zelf de auteur zijn de mogelijkheid geboden om de eerste 400 stuks vrij van mechanische rechten te laten persen. Wij verwerken uw aanvraag en daarvoor betaalt u € 60,50 administratiekosten. Dit is inclusief 21% (€ 10,60) BTW. Er zijn wel enkele voorwaarden. Uiteraard moeten alle rechthebbenden akkoord zijn en moet er sprake zijn van overwegend promotioneel gebruik.

ACHTERGRONDMUZIEK

In horeca, winkels en bedrijfsruimtes staat vaak muziek op. Zij vormen samen het belangrijkste deel van de categorie achtergrondmuziek.  Afgelopen jaar betaalden zij gezamenlijk ruim 45 miljoen euro voor muziekgebruik in hun zaak.

In totaal beheren wij ongeveer 200.000 gebruikerslicenties in deze categorie. Deze ondernemingen maken vaak dagelijks gebruik van muziek om bijvoorbeeld de productiviteit te verhogen of voor een aangename klantbeleving te zorgen. Hiervoor betalen zij een vergoeding aan de makers van deze muziek: u, de rechthebbenden.

Waar muziekgebruik op de radio en bijvoorbeeld Spotify relatief gemakkelijk en tegen redelijke kosten te meten is, geldt voor het gebruik in de talloze winkels, horecaondernemingen en andere ondernemingen een ander verhaal. Daarom is er voor de volgende methode gekozen: om inzicht te krijgen in het gebruik vindt tweemaal per jaar een onderzoek plaats, uitgevoerd door Intomart GfK. Zij ondervragen ruim 2500 horecagelegenheden, winkels en bedrijfsruimten naar het muziekgebruik. Als er muziek gedraaid wordt, vragen zij naar de bron van de muziek. Dit kan bijvoorbeeld radio of tv zijn, maar ook een muziekcomputer of cd’s. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken, bepalen wij hoe het beschikbare geld verdeeld wordt onder de leden. Het totale bedrag wordt verdeeld over twee categorieën: Radio en Achtergrondmuziek Mechanisch (AM).

Wanneer u de categorie achtergrondmuziek uitsluit, kunt u zelf afspraken maken met horeca, winkels en bedrijfsruimten. Het is natuurlijk een lastige klus om dit met 200.000 partijen te regelen, maar in het geval dat uw muziek op een aantal specifieke plaatsen gebruikt wordt en verder niet, kan het voor u interessant zijn om dit zelf te regelen.

ONLINE

Steeds meer muziek wordt online aangeboden door grote én kleine gebruikers: van Spotify tot hobbyisten met een online radiostation. Zij betalen Buma/Stemra voor het gebruik van die muziek. Dat geld keren wij weer uit aan de rechthebbenden. Net als bij alle andere uitkeringen, geldt ook bij online uitkeren dat we meestal precies kunnen vaststellen voor welk liedje het geld bestemd is. Een klein deel – denk aan de online hobbyradiostations – wordt uitgekeerd op basis van referentierepertoire.

Wij hebben in totaal met meer dan 2.000 online diensten een licentie afgesloten. Van webwinkels en hobbystations, tot grote partijen als YouTube, Spotify en iTunes. De top 10 online diensten is verantwoordelijk voor 70% van de omzet online bij Buma/Stemra.

Als u deze categorie uitsluit, regelt u de auteursrechten voor uw muziek op online diensten zelf. In veel gevallen zullen diensten als Spotify niet met individuele componisten en auteurs in gesprek gaan over een vergoeding: dat zou te veel tijd kosten. Belangrijk om te weten is dat streams en downloads uit het buitenland niet in de categorie online vallen. Die worden door Buma/Stemra uitgekeerd via de categorie Buitenland.

Wanneer uw muziek veel gestreamd wordt in het buitenland, kunt u er dus voor kiezen om deze categorie te laten regelen door een collectieve beheersorganisatie in het buitenland. Hiervoor hoeft u de categorie online niet uit te schakelen.

RADIO EN TV

Radio en TV is misschien wel de meest voor de hand liggende categorie: hierbij gaat het om alle muziek die op radio en tv gedraaid wordt. Hieronder vallen natuurlijk de liedjes, maar ook jingles en andere muziek om vorm te geven.

Deze categorie maakt bij ons nog altijd het grootste deel uit van alle uitkeringen. In 2016 keerden wij bijvoorbeeld ongeveer 95 miljoen euro uit voor muziekgebruik op radio en tv. Daarbij horen ook buitenlandse makers van muziek, die veel op de Nederlandse radio en tv gedraaid worden.

Wij sluiten licenties met alle radio- en tv-stations. Dit kan op individuele basis, maar gebeurt ook in samenwerking met koepelorganisaties. In 2016 is de afspraak met VCR bijvoorbeeld verlengd. Hieronder vallen grote zenders als Radio 538, Q-music en Sky Radio.

Als u deze categorie uitsluit, kunt u zelf afspraken maken met Nederlandse radio- en tv-zenders. Dit kan interessant zijn als uw muziek bijvoorbeeld alleen op een aantal kleine regionale stations gedraaid wordt.

BUITENLAND

Als u zich in Duitsland, Engeland of Amerika bij de plaatselijke auteursrechtenorganisatie wil aansluiten, maar voor de rest van de wereld bij Buma/Stemra wil blijven, dan is dat ook geen probleem. Hiervoor vindt u op onze website een formulier.

CREATIVE COMMONS

Het is voor leden van Buma/Stemra ook mogelijk om muziekwerken via Creative Commons zelf te licenseren.  Zo kunnen anderen het werk gebruiken Let wel op dat het hierbij alleen om non-commercieel gebruik gaat. Belangrijk is wel dat het toegestane gebruik uitsluitend ter promotie van de auteur is.