Vacature Legal Counsel (32-40 uur)

Heb jij affiniteit met de entertainmentindustrie, nieuwe technologieën en intellectueel eigendom? Ben je daarnaast ook nog in het bezit van een ondernemende geest én een liefde voor muziek? Lees dan vooral verder.

Voor de afdeling Legal van Buma/Stemra zijn wij op zoek naar een Legal Counsel  (32-40 uur per week).

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra vertegenwoordigt componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. De organisatie zorgt voor een vergoeding voor de makers voor het gebruik van hun muziek op onder andere radio, tv, streamingdiensten, podia en in horeca, winkels en bedrijfsruimtes. Daarnaast promoot Buma/Stemra het Nederlands auteursrecht in zowel binnen- als buitenland. Zo wordt bijvoorbeeld Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers een internationaal podium geboden door belangrijke evenementen als Eurosonic Noorderslag en het ADE te ondersteunen.

Onze organisatie bestaat uit ongeveer 150 gedreven collega’s die zich iedere dag inzetten om voor de (auteurs)rechthebbenden een eerlijke vergoeding voor het gebruik van hun muziek te krijgen. Zo dragen we samen bij aan een wereld vol muziek.

Afdeling

De afdeling Legal bestaat momenteel uit een gespecialiseerd en deskundig team van 4 juristen, waaronder de General Counsel. We zijn een klein team, maar we hebben een groot bereik. De core business van Buma/Stemra is namelijk het auteursrecht, dus het Legal team bij Buma/Stemra speelt een cruciale rol bij het behartigen van de belangen van auteursrechthebbenden.

Het team adviseert op auteursrechtelijk gebied en verleent daar waar nodig juridische bijstand. Zij ondersteunt de Raad van Bestuur over juridisch-beleidsmatige standpunten van Buma/Stemra op het gebied van o.a. collectief beheer, auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten, maar ook over het mededingingsrecht, IT en (pan-Europese) licentiering. Compliance is bij Buma/Stemra een sleutelwoord.

Functieomschrijving

De Legal Counsel adviseert proactief en zelfstandig de diverse afdelingen, Raad van Bestuur en de managers van Buma/Stemra met betrekking tot bijvoorbeeld auteursrechtelijke zaken. Daarbij kan horen de voorbereiding en begeleiding van procedures, het analyseren en interpreteren van (nieuwe) wetgeving en  jurisprudentie. Het adviseren over commercieel-juridische zaken zoals incasso behoort ook tot de werkzaamheden, evenals het voeren van onderhandelingen met muziekgebruikers bijvoorbeeld grote online platforms, omroepen en brancheorganisaties. Je bereidt juridisch-beleidsmatige standpunten van Buma/Stemra voor op de voor haar relevante gebieden en beantwoordt vragen van componisten, tekstdichters en uitgevers en muziekgebruikers.

Wie zoeken wij

Voor deze functie zijn wij op zoek naar een positief ingestelde, zelfstandig opererende jurist met goede communicatieve vaardigheden. Het om kunnen gaan met veel verschillende stakeholders en het kunnen verenigen van uiteenlopende belangen is belangrijk in deze functie. Je beschikt over een afgeronde universitaire opleiding Nederlands recht. Verder is aantoonbare affiniteit met het auteursrecht relevant, evenals ervaring met het uitonderhandelen en opstellen van contracten. Een afgeronde advocaat-stage, kennis van het mededingingsrecht en/of mediarecht is een pré. Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is een must.

Eén van de collega’s met wie je gaat werken is Lilian. In de BNNVARA YouTube serie Hoe Dan?! vertelt ze iets over het auteursrecht. Zien? Kijk dan hier!

Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld