Licentieovereenkomst TikTok en Buma/Stemra

15 oktober 2020

TikTok, ’s werelds grootste platform voor korte mobiele video’s, heeft een overeenkomst gesloten met muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. De overeenkomst bouwt voort op de bestaande relatie tussen de beide organisaties. TikTok heeft op dit moment in Europa 100 miljoen actieve gebruikers op haar platform.

Onder de leden van Buma/Stemra én TikTok gebruikers bevinden zich grote sterren. Onder andere het DJ-trio Kris Kross Amsterdam. Deze muziek wordt niet alleen in Nederland op TikTok beluisterd, maar ook wereldwijd.

Buma/Stemra lid Sander Huisman van Kriss Kross Amsterdam: “Dit is te gek nieuws. Wij gebruiken zelf ook regelmatig TikTok en zien ook hoe onze fans reageren op onze muziek via de app. Natuurlijk is het voor ons, net als andere artiesten, een fantastische manier om met fans in contact te komen en onze muziek te promoten. Muziek is een essentieel onderdeel van het succes van TikTok, dus het is wel zo fair dat wij als makers van diezelfde muziek hier dankzij Buma/Stemra aan mee verdienen!”

Ole Obermann, Global Head of Music van TikTok: “Deze overeenkomst met Buma/Stemra verzekert de betaling van gelden uit het auteursrecht aan Nederlandse muziekauteurs en onderstreept de inzet van TikTok om makers te betalen als hun muziek is gebruikt. Muziekliefhebbers wereldwijd kunnen hun eigen creativiteit kwijt op ons platform, gebruikmakend van het muzikale talent van gerenommeerde Nederlandse producenten, DJ’s en songwriters. Ik ben heel blij dat we voortbouwen op de bestaande relatie en zo deze meerjarige overeenkomst hebben kunnen sluiten.”

Bernard Kobes, CEO Buma/Stemra: “We zijn heel blij dat de stevige, maar constructieve onderhandelingen met TikTok hebben geleid tot deze overeenkomst. Het is goed nieuws voor onze schrijvers en uitgevers, zeker in deze tijd waarin het inkomen uit andere markten zo gedaald is. We zien er naar uit om deze samenwerking in de toekomst verder uit te bouwen samen met TikTok en onze leden.”

Als onderdeel van de overeenkomst gaat TikTok samenwerken met de leden van Buma/Stemra, zodat schrijvers en uitgevers van muziek de mogelijkheden van het platform optimaal kunnen benutten.

TikTok geeft een grote impuls aan muziekgebruik via het platform voor korte video’s. Het speelt ook een groeiende rol bij de verbinding tussen muziekmakers en een wereldwijd publiek, door het aanbieden van een open podium waarop hun talent ontdekt kan worden en gebruikt kan worden in video’s.