Op 25 mei vond het Rise Up event plaats.
Een event waar de thema's rolmodellen en representatie centraal stonden.
Kijk hier het gesprek terug!

Rolmodellen

Buma/Stemra gelooft dat een muziekindustrie waarin iedereen gelijke kansen heeft, een gezonde en succesvolle muziekindustrie is. Om daaraan bij te dragen gaan we met Rise Up het gesprek aan over gelijke kansen in de muziekindustrie.

Representatie en rolmodellen hebben invloed op het perspectief van (jonge) vrouwen op de toekomst. Om jou en hen een nieuwe blik op de werkelijkheid te bieden, hosten we op 25 mei om 16:00 in de Rode Hoed in Amsterdam een rondetafelgesprek met inspirerende vrouwen, waaronder muziekmakers LAKSHMI, Rita Zipora, Josephine Zwaan en Rise Up ambassadeur Celine Cairo. Een gesprek met makers die in diverse rollen werkzaam zijn in de Nederlandse muziekindustrie. Vrouwen die raken met hun verhaal van succes, van falen en van kracht.

De tafelgasten

"

"Ik wil me inzetten voor een gelijker speelveld voor vrouwen(+) in de muziekindustrie. We hebben geweldig vrouwelijk talent in Nederland en toch zien we dat velen al vroeg de muziekindustrie verlaten. Ik wil me uitspreken en laten zien dat het kan: je artistiek ontwikkelen, je hart volgen én je brood verdienen als vrouw in de muziekindustrie.

De afgelopen jaren is er veel ten goede veranderd en zijn vrouwen zichtbaarder dan ooit maar helaas zien we aan de achterkant dat er nog heel veel werk te doen is. Ik voel me vereerd om vanuit Rise Up mijn licht over dit complexe onderwerp te laten schijnen en mee te bouwen aan een gelijkwaardiger muziekindustrie, waarin meer vrouwen tot bloei kunnen komen."


Celine Cairo

"

LAKSHMI is artiest, songwriter en theatermaker. Ze debuteerde in 2017 met het naar haarzelf genoemde debuutalbum, een jaar later gevolgd door het album ‘Siren’. In 2021 brak ze door bij het grote publiek door haar deelname aan het tv-programma Wie Is De Mol? Ze bracht haar single ‘Empty’ uit incl. een videoclip waaraan o.a. topontwerper Ronald van der Kemp zijn medewerking aan verleende. Ook werd de song gebruikt voor de CBS-serie ‘Charmed’.

LAKSHMI werkt momenteel aan haar derde album, met zoals ze het zelf noemt Pop Noir, dat zal worden geproduceerd door Dries Bijlsma (Typhoon/Bløf) en LudoWic (Wende/Sevdaliza).


LAKSHMI

"

In haar Nederlandstalige liedjes bespeelt Josephine de taal als haar gitaar; gevoelig en intuïtief. De teksten raken op zielsniveau en schudden je wakker in hun oprechtheid. In 2016 bracht zij haar Nederlandstalige debuutalbum 1/4 uit.

Naast haar eigen muziek, schrijft en produceert Josephine ook muziek voor andere artiesten. 

In 2020 richtte Josephine samen met artiest en producer Eva van Manen rosetta. op, het platform voor vrouwelijke en gender non-conforming muziekproducers in Nederland.

Ook verdiept zij zich in huidige trends en ontwikkelingen op het gebied van identiteit en technologie in de popmuziek.


Josephine Zwaan

"

Rita Zipora is de voorzitter van de Buma/Stemra (Raad van Rechthebbenden) leden, bestuurslid van BAM! Popauteur en adviseur van de Raad voor Cultuur. 

Als componist en muzikant bracht Rita Zipora twee succesvolle solo-albums uit en toerde ze door België en Nederland met haar nieuwe project WOLKEN. Zij studeerde in 2016 af aan de Popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam en schreef haar scriptie over auteursrecht in het digitale domein.


Rita Zipora

Host van het gesprek

Maartje Glas

Maartje Glas heeft meer dan vijftien jaar ervaring in de muziekindustrie. Zij is programmadirecteur van Buma Music in Motion, curator bij Eurosonic Noorderslag, lid van de Raad van Toezicht van Podium Victorie en een fervent muziekliefhebber.

Daarnaast houdt zij zich bezig met thema’s als diversiteit en kansengelijkheid in de muziek. Met haar programma Buma Music in Motion verbindt zij producers, editors, studio’s, regisseurs, post-producenten, redacteuren, filmmakers, reclamebureaus en mediamakers uit de gehele creatieve industrie met getalenteerde Nederlandse uitgevers, rechthebbenden en bovenal mediacomponisten. En promoot zij een sterk team van bijna twintig vrouwelijke componisten van wereldklasse, die soundtracks, cues en andere muziek kunnen maken die een project tot leven kunnen brengen.

Fotograaf: Harmen de Jong

Rise Up Podcast

Volg ook de Rise Up Podcast: Vrouwen in Muziek! Hierin gaan we met professionals uit de muziekindustrie in gesprek over de vraag: hoe werken we sneller toe naar gelijke kansen voor vrouwen in de Nederlandse muziekindustrie? We hebben het over oplossingen en over wat we van elkaar kunnen leren.

Blijf op de hoogte en abonneer je op onze podcast!

Over Rise Up

We geloven dat we muziektalent kunnen stimuleren door actief bij te dragen aan betere kansen voor vrouwen in de muziek. Daarom heeft Buma/Stemra het programma Rise Up gelanceerd. Een programma voor muziekmakers om samen met de industrie in beweging te komen voor meer gelijkheid en diversiteit. Elke componist, auteur of uitgever moet in ons vak dezelfde kansen hebben. We nodigen iedereen uit om het gesprek hierover aan te gaan. Met ons en met elkaar.

www.bumastemra.nl/riseup