Met Rise Up zetten we in op het doorbreken van beeldvorming die is gericht op traditionele rolverdelingen.

Met als ideaal dat iedere vrouwelijke maker onbelemmerd professioneel kan deelnemen aan de creatieve industrie.  
Een extra impuls

Buma/Stemra gelooft dat een muziekindustrie waarin iedereen gelijke kansen heeft, een gezonde en succesvolle muziekindustrie is. Daar willen we graag aan bijdragen.

Van alle bij Buma/Stemra aangesloten componisten en tekstschrijvers is slechts 14% vrouw. Dat kan beter. Het goede nieuws is, dat onder de jongste leden, dit al 26% is.

We zijn dus op de goede weg!
Met Rise Up geven we deze ontwikkeling een extra impuls.

Rise Up Podcast:
Vrouwen in muziek

In De Rise Up Podcast: Vrouwen in muziek gaan we met gasten in gesprek over de vraag: wat moet er gebeuren om de kansen voor vrouwen in de Nederlandse muziekindustrie te vergroten. Met mensen uit de muziek hebben we het over onderwerpen zoals onderwijs, programmering en mediamuziek. Er wordt gesproken over waar vrouwen tegenaan lopen, maar vooral over oplossingen. 

Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op onze podcast!

Rolmodellen en representatie

Gericht op oplossingen

Rise Up is gericht op oplossingen: wat moet er nu concreet gebeuren om de kansen van meisjes en vrouwen in de Nederlandse muziekindustrie te verbeteren? Om tot oplossingen te komen, is het belangrijk dat er een bewustzijn ontstaat over vooroordelen en discriminatie. Daar dragen we met Rise Up aan bij voor het stimuleren van het gesprek, het bieden van een podium aan rolmodellen en het bieden van netwerkmogelijkheden.

Ambassadeur Rise Up

"Ik wil me inzetten voor een gelijker speelveld voor vrouwen(+) in de muziekindustrie. We hebben geweldig vrouwelijk talent in Nederland en toch zien we dat velen al vroeg de muziekindustrie verlaten. Ik wil me uitspreken en laten zien dat het kan: je artistiek ontwikkelen, je hart volgen én je brood verdienen als vrouw in de muziekindustrie.


De afgelopen jaren is er veel ten goede veranderd en zijn vrouwen zichtbaarder dan ooit maar helaas zien we aan de achterkant dat er nog heel veel werk te doen is. Ik voel me vereerd om vanuit Rise Up mijn licht over dit complexe onderwerp te laten schijnen en mee te bouwen aan een gelijkwaardiger muziekindustrie, waarin meer vrouwen tot bloei kunnen komen."


Celine Cairo

Singer-songwriter en founder Ivy Records


Heb je vragen of suggesties? We gaan graag met je in gesprek!

Mail ons via riseup@bumastemra.nl en dan drinken we snel een kop koffie!