Peter Smidt ontvangt De Veer 2019

18 januari 2019

Creatief directeur Peter Smidt van Eurosonic Noorderslag ontvangt dit jaar De Veer, de door Buma/Stemra uitgereikte jaarlijkse industrieprijs voor een persoon die een bijzondere prestatie heeft geleverd ten behoeve van het nationaal muziekproduct. Smidt is vanaf de eerste editie betrokken bij het festival, dat onder zijn leiding uitgroeide tot de meest toonaangevende Europese muziekconferentie.

Peter Smidt heeft op geheel eigen wijze invulling gegeven aan professionalisering van de muziekindustrie op internationaal niveau. Met Europa als uitgangspunt. Hij creëerde het huidige Eurosonic Noorderslag, dat onomstotelijk heeft bijgedragen aan het opzetten van succesvolle carrières van Europese en dus ook Nederlandse acts.

Hij is geboren in Amsterdam en groeide deels op in Arnhem, maar maakte carrière in Groningen. Na een start in de Groningse platenzaak ELPEE belandde hij via een rol als promotor voor Groningse podia bij De Oosterpoort, waar hij 36 jaar geleden aan het Noorderslag-festival begon.

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur: “Peter heeft zich vanaf de eerste editie in 1995 tot nu met ziel en zaligheid ingezet voor Eurosonic Noorderslag. Onder zijn hoede werd het evenement het belangrijkste muziek-, kennis- en netwerkplatform in Europa. Daarvoor zijn wij hem heel veel dank verschuldigd.”