FAQ ONLINE

Veelgestelde vragen over licenties en online gebruik van muziek

Hoe regel je muziekrechten voor een internationale online muziekdienst?

Ga er maar even voor zitten. Want dit onderwerp laat zich niet makkelijk uitleggen. Toch is dat precies wat we gaan doen. Jou zo simpel mogelijk uitleggen waar je mee te maken krijgt als je een online muziekdienst internationaal in de markt zet. Zo ga je goed voorbereid van start.

Muziek en rechten: hoe zat het ook al weer?

We frissen je kennis even op. Stel, je hebt een online muziekdienst of je wil er een starten. Dan heb je natuurlijk muziek nodig. Je krijgt daarbij te maken met twee soorten rechten: auteursrechten en naburige rechten.

Auteursrechten zijn de rechten van de componist en tekstschrijver. Vaak worden zij vertegenwoordigd door een uitgever. Naburige rechten zijn de rechten van uitvoerende muzikanten en platenlabels. Wie muziek wil gebruiken, heeft voor beide rechten toestemming nodig.

Wil je meer weten over de naburige rechten, dan kun je terecht bij Sena en de NVPI. In dit artikel zoomen we verder in op het auteursrecht.

Toestemming met een licentie 

Toestemming voor het gebruik van muziek regel je met een licentie. Is je muziekdienst alleen actief in Nederland, dan gaat dat vrij eenvoudig.


Via Buma/Stemra kun je een licentie aanvragen waarmee je vrijwel alle muziek mag gebruiken. De liedjes van onze eigen auteurs en uitgevers, en die van al onze collega auteursrechtenorganisaties wereldwijd.

Licenties voor internationale diensten

Start je een internationale muziekdienst? Of wil je je Nederlandse dienst uitbreiden naar andere landen? Dan wordt toestemming voor muziek regelen een stuk ingewikkelder.


Helaas hebben we geen licentie waarmee je alle auteursrechten op muziek in elk land in één keer regelt. Sterker nog: er bestaat geen enkele partij waar zoiets te regelen is. Hoe dit zit en wat Buma/Stemra voor je kan betekenen, leggen we per gebied uit.

Muziekgebruik in Nederland

Online muziekgebruik kent geen grenzen. Grote uitgevers willen zelf afspraken maken over het gebruik van hun repertoire in heel Europa. Of misschien wel de hele wereld. Dus ook voor Nederland. De meeste collega auteursrechtenorganisaties van Buma/Stemra willen dat ook.


Met elk van hen sluit je een licentie om hun repertoire te mogen aanbieden. Het grootste deel van de auteursrechten regel je met een licentie van Buma/Stemra.


Natuurlijk alle liedjes van onze 30.000 eigen auteurs en uitgevers. En het overige repertoire waarvoor uitgevers en collega organisaties geen directe afspraken willen maken.

Afspraken binnen Europa

In andere Europese landen werkt het net zoals in Nederland. In elk land is er een andere lokale collega-organisatie die de licentie geeft voor het overige muziekgebruik.


Daarnaast sluit je licenties met uitgevers en rechtenorganisaties voor het repertoire dat zij vertegenwoordigen. Vaak voor heel Europa.


Wij zijn zelf ook zo’n partij die internationale licenties sluit. Zo kunnen wij de royalty’s voor onze eigen auteurs en uitgevers sneller aan hen doorbetalen.


Dat doen we vooral bij grote muziekdiensten want er zijn hoge kosten mee gemoeid. We kijken graag samen of een internationale licentie voor jouw dienst een goede optie is.

Wereldwijde toestemmingen

Buiten Europa hangt het er per land vanaf wat de mogelijkheden zijn. Voor sommige landen geldt hetzelfde systeem als in Europa.


In andere landen gaat het nog op de traditionele manier. De lokale rechtenorganisatie biedt dan een licentie voor al het repertoire.

Ben je er nog...?

Waarvoor betaal je aan wie?

Als je dacht dat het juridisch ingewikkeld was... Laat je CTO maar vast aanschuiven.


Je stuurt straks voor elk land apart een bestand (de standaard is DDEX-formaat) met alle muziek die gebruikt is. Elke licentiegever geeft aan hoeveel procent hij per liedje claimt en tot welk bedrag dat leidt. Zo’n gespecificeerde factuur heet een CCID.


Technische specificaties vind je op de website van DDEX. Voor andere handige documenten over Europees licenseren, zie de website van onze Zwitserse collega’s.

Laat je niet ontmoedigen

Het speelveld voor een internationale muziekdienst is ingewikkeld. We hebben geprobeerd je dat zo helder mogelijk uit te leggen. Om je op weg te helpen. Zeker niet om je te ontmoedigen. Dus heb je een goed idee? Win juridisch advies in, maar belangrijker: begin.


Heb je vragen over deze informatie of een licentie met Buma/Stemra? Neem gerust contact met ons op via 023-799 7858 of online@bumastemra.nl.

Veelgestelde Vragen over Online

Wat kost een licentie

Onze kleingebruik licenties hebben drie staffels. Het gebruik (aantal streams of downloads) bepaalt de staffel. Alle bedragen zijn op jaarbasis. Je betaalt pas vanaf de maand waarin de licentie ingaat tot het einde van het kalenderjaar (of de opgegeven einddatum).

Kleingebruik staffels

  • €130,-
  • €260,-
  • €650,-

Is het gebruik groter is dan de hoogste staffel of zijn de inkomsten meer zijn dan €6.500,-? Dan sluiten we een contract af. Voor nationale diensten is het tarief meestal 10% van de inkomsten bij 100% muziekgebruik. En er geldt een minimum per gebruik. De hoogste van de twee geldt: tarief of minimum.  

Wanneer is mijn licentie geldig?

De licentie is geldig vanaf de opgegeven startdatum op het aanvraagformulier. Vanaf die datum kun je dus muziek gebruiken. Je ontvangt een bevestiging per e-mail van. Dit is je bewijs van licentie. Binnen enkele werkdagen ontvang je ook per e-mail een factuur.

Moet ik alle liedjes die ik gebruik rapporteren? 

Bij kleingebruik licenties hoef je het muziekgebruik niet bij te houden. Je sluit een licentie af voor een bepaald bedrag en daarmee is het geregeld. De inkomsten en het aantal streams of downloads moet je wel bijhouden. Daarmee bepalen we achteraf het tarief voor de licentie. 

Hoe hou ik het aantal streams/downloads bij? 

Je moet zelf het aantal streams/downloads bijhouden. Vaak kun je dat zien via de statistieken in de tool die je gebruikt of via Google Analytics. Dit gaat op goed vertrouwen. Bij vermoeden van misbruik bieden onze algemene voorwaarden de mogelijkheid dit te controleren.  

Ook een licentie aanvragen?