Huub van der Lubbe wint Lennaert Nijgh Prijs

27 februari 2018

In RTL Late Night werd vanavond bekendgemaakt dat Huub van der Lubbe de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter 2018 krijgt uitgereikt tijdens de Buma Awards. Aanstaande maandag komen Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers samen in Theater Amsterdam voor de uitreiking van de belangrijkste prijzen van de Nederlandse muziekindustrie. Huub van der Lubbe wordt onderscheiden voor vier decennia onvergetelijke Nederlandse popteksten. Van der Lubbe is bij het grote publiek bekend als frontman van de popgroep De Dijk, van hits als Mag Het Licht Uit, Als Ze Er Niet Is en Ik Kan Het Niet Alleen. Hij is ook dichter, verhalenverteller en acteur.

Huub van der Lubbe is geboren in 1953 en getogen in Amsterdam. Sinds 1981 maakt hij met zijn band De Dijk 17 studioalbums en 3 livealbums en komt hij met maar liefst 15 nummers in de Top 2000 terecht. Ook heeft Van der Lubbe een rijke solocarrière. Hij speelt in 24 lange en korte films en tv-series en ziet zijn teksten verzameld in drie bundels. In 2013 verschijnt zijn soloalbum Simpel Verlangen en trekt hij in zijn eentje langs theaters in een kleine toer. In zijn huidige theatervoorstelling Wat Speelt vertelt, zingt en draagt hij de verhalen voor die achter zijn liedjes schuilgaan.

Frank Helmink, Directeur Buma Cultuur: “Huub heeft ontzettend veel betekend voor de Nederlandse muziekindustrie. Niet alleen als leadzanger en liedjesschrijver voor De Dijk, een onvergetelijke popgroep, maar ook als tekstdichter in diverse facetten. Huub verdient als geen ander om onderscheiden te worden!”

“Het is een waardering van een belangrijke muziekinstantie. Ik ben er blij mee. Ik had die erkenning voor mijn teksten natuurlijk nooit gekregen zonder de geweldige muziek die de jongens van De Dijk er bij maken”, aldus Huub van der Lubbe.

Tijdens de jaarlijkse gala-avond, die komend jaar voor het eerst plaatsvindt in Theater Amsterdam, worden de succesvolste mensen achter de hits van het afgelopen jaar onderscheiden met prestigieuze prijzen: de Buma Awards. Vorig jaar werd de Lennaert Nijgh Prijs gewonnen door bassist Peter Slager van Bløf.