JAMESZOO

9 augustus 2016

Jameszoo (Mitchel van Dinther), bracht afgelopen juli zijn album Fool uit op Brainfeeder (Amerikaans label van Flying Lotus). Hij speelde in de zomer al op festivals als North Sea Jazz en PITCH en is het komend najaar nog te zien op onder meer Le Guess Who?. “Ik ben er nog niet helemaal, maar ik heb wel steeds meer vrede met mijzelf.”

jameszoo

Voor zijn album waagde Jameszoo zich niet aan het gemakkelijkste genre. “Als je met jazz en gecomponeerde muziek bezig gaat, een genre waar toch wel een stigma omheen hangt, moet je wel weten waar je mee bezig bent. Je zit toch aan een soort cultureel erfgoed. Als je dan ineens zegt dat je daar de nieuwe lichting in bent, wil dat nog wel eens in het verkeerde keelgat schieten.”

Zelf noemt Jameszoo zijn muziek ‘naief’. “Naieve computerjazz ja. Ik wil niet iets claimen wat ik niet ben. Daarom kies ik bijvoorbeeld ook voor tracktitels die niet pretentieus zijn. Er zitten geen diepere gedachtes achter, had ik dat soort ingevingen maar een keer. Tegelijkertijd zullen mensen het daarom ook laten liggen: juist omdat het helemaal niets presenteert en een hoop bij elkaar geraapte comedy is.”

Toch doet Jameszoo wel degelijk iets goed, met media-aandacht over de hele wereld en airplay op grote zenders als de BBC. Zelf begint hij zich daar ook steeds meer bewust van te worden. “Het was een vrij confronterend proces, waar je als muzikant je eigen gebreken voor de kiezen krijgt. Maar ik kan nu wel zeggen: ik vind het niet perse meer schandalig wat ik aan het doen ben. Ik hoor hier wel thuis.”