Werk registreren

Ik heb een liedje geschreven. Hoe en waar kan ik dit registreren?

Wie een werk maakt, heeft daar automatisch een auteursrecht op. Daar hoeft u niets voor te doen.

Soms is het nodig om te bewijzen dat iemand de maker is van een werk. Dan is het handig om het werk te registeren om zo ook een datum aan het werk te verbinden. Het is het begin van het bewijs dat je ook daadwerkelijk de maker van het werk bent, zie ook www.auteursrecht.nl. Door je werk te laten registreren, kunnen misverstanden over het makerschap van een werk voorkomen worden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij een notaris. Een andere mogelijkheid is het indienen van een I-DEPOT bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (www.boip.int). Een MP3 uploaden is hier ook mogelijk.

Ik ben uitvoerend artiest, maar geen componist. Moet ik me dan ook bij jullie aansluiten?

Nee. Je kunt je wel registreren bij Sena. Als je als producent of uitvoerend artiest betrokken bent geweest bij een plaat- of cd opname of een commerciële download heb je recht op een vergoeding wanneer jouw opname ten gehore is gebracht of wordt uitgezonden op de radio of televisie. Sena regelt voor u die vergoedingen.

Mijn muziek is gebruikt in verschillende landen. Moet ik me nu ook aansluiten bij de auteursrechtorganisaties in die landen?

Nee, dat hoeft niet. Buma/Stemra heeft afspraken met zusterorganisaties in het buitenland. Zij incasseren vergoedingen en betalen die door aan ons. Twee keer per jaar krijgt je in de buitenlandafrekening je vergoeding uitbetaald. Het is wel verstanding Buma/Stemra vooraf te informeren wanneer je weet dat uw muziek in het buitenland wordt gebruikt. Wij kunnen dan actief contact zoeken met de betreffende organisatie en dan zo snel mogelijk uw vergoedingen uitbetalen.

Kan ik een overzicht krijgen van geregistreerde werken?

Een overzicht van aangemelde muziekstukken kan via de portal worden opgevraagd onder ‘Inzien eigen registraties’.

Hoe leg ik mijn pseudoniem vast?

Als je een pseudoniem wilt vastleggen, kun je contact opnemen met de afdeling Service Rechthebbenden. Wij controleren of de naam al voorkomt. Dit is belangrijke informatie om vergoedingen voor het gebruik van jouw werk uit te keren.

Kan ik samen met iemand anders een werk aanmelden?

Op MijnBumaStemra meld je automatisch samen werken aan. Elke auteur die je toevoegt aan je registratie krijgt een e-mail. Hierin zien ze wat je hebt aangemeld, met welke verdeling. Het enige dat je mede-auteur hoeft te doen, is op akkoord klikken. Het werk is dan ook voor hem of haar aangemeld. Je mede-auteur kan zelfs een foutje in de aanmelding herstellen. Nu ben jij degene die een e-mail krijgt en akkoord moet geven.