Spotify

Hoe verwerkt Buma/Stemra muziekgebruik via Spotify?

Spotify is een grote muziekgebruiker met een enorme hoeveelheid abonnees. Maandelijks stuurt Spotify ons een overzicht van alle gestreamde nummers. Al die streams bundelen wij per liedje, zodat we precies weten hoe vaak één muziekwerk gestreamed is.

De geregistreerde en gebundelde liedjes matchen we met onze werkendatabase. Uit deze database blijkt welke werken wij precies vertegenwoordigen. Belangrijk, want juist bij online kanalen als Spotify en iTunes geldt dat grote internationale uitgevers er steeds vaker toe over gaan om zélf de online rechten te beheren en het geld te innen. Het bepalen aan wie we uitkeren is hier dus complexer dan bij andere kanalen.

Net als andere online on demand-kanalen is het aanbod bij Spotify gigantisch. Abonnees kunnen volledig naar eigen smaak kiezen. Van die miljoenen liedjes wordt maar een klein deel – ongeveer 10% – door de overgrote meerderheid van de luisteraar beluisterd. Dat zijn de echt populaire nummers. Daarnaast zijn er nog miljoenen liedjes, waar maar weinig mensen naar luisteren. Per liedje is dat soms slechts een handvol.

De kosten voor het uitkeren per liedje zijn relatief hoog. Want hoewel het proces grotendeels geautomatiseerd is, moet er in de praktijk toch nog veel met de hand gematched worden – er hoeft maar één afwijkende spelling tussen onze database en die van Spotify te zitten. ‘Love you’ of ‘love u’, bijvoorbeeld. Bovendien moeten we voor ieder liedje toetsen wat de actuele verdeling van rechthebbenden onderling in een muziekwerk is. Dit alles maakt het uitkeren een relatief tijdrovend proces.

Vanaf welk bedrag wordt er uitgekeerd aan rechthebbenden?

Tot voor kort gold voor componisten en tekstdichters per distributie een uitkeringsgrens van €13,-. Met ingang van 1 januari 2015 heeft er echter een wijziging plaats gevonden waardoor deze uitkeringsgrens – ook wel financiële bagatel genoemd – wordt afgeschaft. In de nieuwe situatie wordt het totale bedrag voor alle werken van een lid per distributie op de rekening courant bijgeschreven. Op het moment dat er meer dan €15,- op een rekening courant staat, wordt het bedrag overgemaakt. Eind december wordt het jaar afgesloten en maken wij het saldo van de rekening courant over, ook als deze onder €15,- ligt. Het saldo wordt verrekend met de eventuele basisuitkering en de jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage.