Soundfiles

Wat zijn soundfiles?

Een soundfile is een audiobestand (Mp3) van een muziekwerk. Dit audiobestand kunt u via MijnBumaStemra toevoegen aan uw eigen werken. Het audiobestand wordt omgezet in een ‘fingerprint’ die vervolgens wordt toegevoegd aan de fingerprint-database. Daarna worden fingerprintes direct gekoppeld met geluidsbestanden van omroepen.

 1. Het moet een Mp3-bestand zijn.
  Dit is het enige formaat dat bij het uploaden wordt geaccepteerd.
 2. Het Mp3-bestand heeft een minimale (vaste) bitrate van 192 kbps.
  Dit betreft een kwaliteitsaanduiding. Deze kwaliteit heeft Buma/Stemra minimaal nodig om de soundfile te kunnen gebruiken voor de herkenning van het muziekwerk. Mocht de Mp3 eerst een lagere bitrate hebben gehad, en vervolgens geüpgrade naar een hogere bitrate, dan kan het zo zijn dat deze ten onrechte de hogere bitrate toont op sommige systemen. De kwaliteit blijft echter te laag in dat geval. Dan kunt u de file het best opnieuw aanmaken, maar dan met de juiste minimale bitrate.
 3. Er mogen geen leestekens in de bestandsnaam staan.
  Leestekens zoals haakjes, komma’s etc. kunnen leiden tot problemen (errors) bij het uploaden. Daarom is het zaak om in de bestandsnaam alleen tekst te gebruiken.
 4. Het Mp3-bestand mag geen zgn. ‘ID3-tags’ bevatten.
  Programma’s waarmee het mogelijk is een Mp3 te creëren voegen soms een ‘ID3-tag’ (dit is extra metadata info) aan een Mp3-bestand toe. Deze ID3-tags kunnen problemen veroorzaken bij het uploaden. Daarom is het zaak om de Mp3 zo ‘kaal’ mogelijk te houden. Als u deze Mp3 bijvoorbeeld met iTunes creëert, kan het zijn dat zo’n TAG automatisch wordt toegevoegd. Dit is gemakkelijk te verhelpen door de instellingen in iTunes aan te passen voordat een nieuwe Mp3 wordt gemaakt. Eventueel kunt u die ID3-tags ook later weer verwijderen met een ‘Tag-remover’, daarvan zijn verschillende versies beschikbaar op internet.

De bitrate van mijn Mp3 is te laag om het bestand te kunnen uploaden op de portal. Wat zijn hier de oorzaken van?

Mogelijke oorzaken:

 • De bitrate is daadwerkelijk te laag. Een bitrate moet minimaal 192 kbps zijn;
 • Het bestand heeft een ‘variabele’ in plaats van een ‘vaste’ bitrate. Bij een variabele bitrate wordt alleen naar de ondergrens gekeken. Als dat bijvoorbeeld 96 kbps is dan ziet de Portal het bestand als een Mp3 met een bitrate van 96 kbps;
 • Er is teveel informatie aan de Mp3 gekoppeld. Vermoedelijk zijn er in dat geval ongewenste ID3-tags aan het bestand gekoppeld, die dergelijke uploadproblemen veroorzaken. Die tags zijn te verwijderen met behulp van onder andere de volgende (gratis) programma’s:

Voor Windows: id3kill.en.softonic.com
Voor MAC: id3tageditor.com