Radio en TV

Is het tijdstip van uitzending bepalend voor het bedrag dat ik ontvang?

Nee, wel het bereik van het programma en de tijdsduur (het aantal seconden dat uw werk is uitgezonden) bepalen hoeveel u krijgt uitbetaald. Daarnaast is van belang op welke zender uw werk is uitgezonden. Kleine zenders zoals de lokale omroepen of themakanalen worden niet 1 op 1 uitgekeerd. Deze gelden worden toegevoegd aan de regionale en/of commerciële zenders en op basis van dit gebruik uitgekeerd.

Mijn muziek is op cd uitgebracht en op de radio geweest. Als ik lid word van Buma/Stemra, krijg ik daar dan nog een vergoeding voor?

Dat hangt ervan af. Het contract geldt met terugwerkende kracht: vanaf 1 januari van het jaar van aansluiting. Wanneer u zich bijvoorbeeld in de loop van dit jaar bij Buma/Stemra aanmeldt, krijgt u een vergoeding over het hele afgelopen jaar.

Hoe weet Buma zo precies wat alle radio- en televisie-omroepen uitzenden gedurende het jaar?

Buma/Stemra heeft hiervoor een technologie ontwikkeld: ‘fingerprinting’. Van elk muziekwerk wordt een vingerafdruk gemaakt die terechtkomt in een databank. Elk muziekwerk dat wordt uitgezonden via kabel, satelliet of ether, gaat langs de vingerafdrukken van de databank. Is er een match, dan worden de uitzendgegevens automatisch geregistreerd. Op dit moment worden de gebruiksgegevens van landelijke radio en tv-omroepen en enkele regionale publieke omroepen worden gefingerprint.

Welke regionale publieke omroepen worden gefingerprint? 

De publieke regionale omroepen met fingerprinting zijn:

Mediabedrijf Doelregio
RTV Noord provincie Groningen
RTV Drenthe provincie Drenthe
Omrop Fryslân provincie Friesland
RTV N-H provincie Noord-Holland
Omroep Flevoland provincie Flevoland
RTV Oost provincie Overijssel
Omroep Gelderland provincie Gelderland
RTV Utrecht provincie Utrecht
RTV Rijnmond provincie Zuid-Holland – Rotterdam Rijnmond en zuidelijker
RTV West provincie Zuid-Holland – overig
Omroep Zeeland provincie Zeeland
Omroep Brabant provincie Noord-Brabant
Omroep Limburg (L1) provincie Limburg

Zenderoverzicht 2018-2021

In deze tabel vindt u een overzicht van de radio en tv zenders waarvan de geïncasseerde gelden op basis van daadwerkelijk muziekgebruik 1 op 1 uitgekeerd worden. De incasso van overige radio en TV categorieën wordt naar rato over de ‘1 op 1’ categorieen verdeeld en dus op basis van dat muziekgebruik uitgekeerd. De zenders die ‘1 op 1’ worden uitgekeerd worden jaarlijks vastgesteld en kunnen dus wisselen.