Online

Hoe verwerkt Buma/Stemra muziekgebruik online?

Steeds meer muziek wordt online aangeboden door grote én kleine gebruikers: van Spotify tot hobbyisten met een online radiostation. Zij betalen Buma/Stemra voor het gebruik van die muziek. Dat geld keren wij weer uit aan de rechthebbenden. Net als bij alle andere uitkeringen, geldt ook bij online uitkeren dat we meestal precies kunnen vaststellen voor welk liedje het geld bestemd is. Een klein deel – denk aan de online hobbyradiostations – wordt uitgekeerd op basis van referentierepertoire.

Wat online gebruik wel anders maakt – en impact heeft op de manier van uitkeren en de hoogte van de vergoedingen – is de mogelijkheid tot het grootschalig on demand aanbieden van muziek. Dat betekent enorm veel verschillende liedjes die door een grote diversiteit aan eindgebruikers beluisterd of vastgelegd kunnen worden. Via traditionele media (radio of tv) bereikt een liedje in één keer duizenden luisteraars. Dan hoeven we dus maar één keer het gebruik te verwerken voor, bijvoorbeeld, 800.000 luisteraars. Bij on demand kanalen moeten we al die 800.000 luisteraars feitelijk één voor één verwerken. Met als gevolg: dat het proces om te kunnen uitkeren kostbaar is. Om die reden zijn er voor online verwerkingsgrenzen ingesteld. Een werk moet in ieder geval een bepaald bedrag hebben opgebracht zodat het gebruik wordt verwerkt.

In onderstaand artikel vind je alle informatie over de uitbetaling van online muziekgebruik. Via de inhoudsopgave kom je rechtstreeks bij het onderwerp waar jij meer over wilt weten.