Eurosonic Noorderslag kondigt interview met Mojo-oprichter Berry Visser door Tom Steenbergen aan

20 december 2017

Hij stond aan de wieg van Nederlands grootste concertorganisator Mojo Concerts en van Lowlands Festival: Berry Visser. De 70-jarige Delftenaar organiseerde het legendarische ‘hippiefestival’ Holland Pop in het Kralingse Bos en legde met totaalfestivals Pandora’s Music Box en Ein Abend In Wien de basis voor Lowlands. Inmiddels is Mojo Concerts 50 en Lowlands 25, en treedt Berry Visser al jaren op als Madame de Berry.

Op ESNS blikt Berry Visser terug op het ontstaan van Mojo en Lowlands en geeft zijn visie op de grote festivals die nu de Nederlandse live-markt domineren. Auteur Tom Steenbergen interviewt hem over zijn veelbewogen carrière. Hij is verantwoordelijk voor ‘Poppioniers’, het in januari 2017 verschenen boek over ‘de oerknal van de popmuziek: de muziekverslaafde generatie die in de jaren zestig zorgde voor het ontstaan van talloze poppodia en popfestivals’.

Biografie Berry Visser

Geboren op 24 juli 1947 in Delft en Rooms Katholiek opgevoed, begon Berry Visser op jonge leeftijd met het boeken van kleinkunstenaars en singer-songwriters onder de naam Mojo Theater in de sociëteit van de Delftse studentenvereniging Sint Wolbodo. Hij startte daar ook discotheek Polly Magoo en besloot zich toen op popconcerten te richten. Als 22-jarige boekt hij Soft Machine en Jethro Tull in 1969 in het Concertgebouw, het eerste grote concert van Mojo. Een jaar later stampt hij met Georges Knap het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos uit de grond. Samen met zijn partner Leon Ramakers regelt hij in 1978 het eerste stadionconcert: Eric Clapton en Bob Dylan in De Kuip. Ook bedenkt Visser de lifestyle-beurs Casa Nova plus de totaalfestivals Pandora’s Music Box en Ein Abend in Wien, die feitelijk de aanzet voor Lowlands vormen. Bij de eerste Lowlands-editie in 1993 neemt de mede-organisator afscheid. Mojo is dan uitgegroeid van een tweemansbedrijfje op een Delftse zolderkamer tot Nederlands grootste concertorganisator. Visser laat zijn creativiteit weer de vrije loop met theater in Oud-Amelisweerd, het muziektheaterstuk Baby Blue, opvoeringen op De Parade en voorstellingen vanuit eigen huis met zijn alter ego Madame de Berry. Vanaf januari 2018 opent hij daar zijn Madame de Berry Museum dat iedere zondagmiddag bezocht kan worden met zijn nieuwste voorstelling: Woont Dorothy Hier?

Over ESNS

ESNS (Eurosonic Noorderslag) vindt plaats van 17 tot en met 20 januari 2018 in Groningen. ESNS is hét platform voor en over Europese popmuziek. Het event is voor veel artiesten een belangrijke stap geweest in hun carrière. Acts als Alma, Ásgeir, Aurora, Dua Lipa, Hozier, HER, Mø, My Baby, Rejjie Snow, Lost Frequencies, Roosevelt, Royal Blood, Seinabo Sey en Vök stonden allemaal op ESNS voordat ze doorbraken. Overdag huisvest de conferentie meer dan 4000 muziekprofessionals. ’s Avonds vinden de showcasefestivals Eurosonic en Noorderslag plaats, waar ieder jaar meer dan 350 acts gepresenteerd worden aan zowel professionals als publiek. Ieder jaar wordt één Europees land uitgelicht, tijdens ESNS 2018 ligt de focus op Denemarken.