Buma/Stemra en Muzooka slaan handen ineen voor registratie liveoptredens

25 oktober 2017

Buma/Stemra en het Canadese Muzooka gaan samenwerken om het voor DJ’s en artiesten eenvoudiger te maken liveoptredens te registeren en aan te melden bij Buma/Stemra. De Muzooka Setlist Reporter is een snelle en eenvoudige manier voor DJ’s en artiesten om setlijsten van liveoptredens door te geven, zodat de daarvoor betaalde auteursrechtgelden aan de rechthebbenden van het repertoire uitgekeerd kan worden.

Liedjesschrijvers en uitgevers ontvangen geld wanneer hun geregistreerde liedjes live worden gespeeld. Door bij het ontwikkelen van deze tool samen te werken met Muzooka, streeft Buma/Stemra voor meer transparantie en gebruiksgemak voor haar leden. De online setlijsten reporter van Muzooka is gemakkelijk in gebruik en scheelt veel werk voor DJ’s. Daarmee is het een goede aanvulling op DJ Monitor, waarmee Buma/Stemra op grote feesten en festivals werkt.

Na elk optreden dat in Muzooka wordt geregistreerd, wordt de DJ/artiest door een bericht er aan herinnerd de speellijst door te geven. De artiest kan vervolgens de gespeelde tracks selecteren, of gebruik maken van een door de draaitafels gegenereerde DJ history file. Deze gegevens worden vervolgens direct naar Buma/Stemra verstuurd. De beschikbare informatie wordt door Buma/Stemra gebruikt om het geld voor auteursrechten zo accuraat mogelijk uit te keren. Eerder lanceerde de organisatie al een Setlijsten app voor leden. Omdat DJ’s veel tracks op één avond draaien en de nummers vaak wisselen, is daar via Muzooka nu een extra dienst voor.

“Muzooka helpt ons bij het verbeteren van onze uitkering aan rechthebbenden voor live shows,” zegt Rick van Teylingen van Buma/Stemra. “Het proces voor het doorgeven van je setlijst voor live shows is momenteel tijdrovend en het is voor ons lastig deze data te verifiëren. We doen er alles aan zo veel mogelijk setlijsten binnen te krijgen, zo hebben we de Buma setlijsten app en maken we gebruik van de fingerprinting technologie van DJ monitor, maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe methoden om dit proces te verder te ontwikkelen.”