Buma/Stemra wil positie vrouwen in muziek verbeteren

5 april 2018

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra presenteert op 5 april een onderzoek naar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen onder muziekmakers. Slechts 13% van de leden van de organisatie is vrouwelijk. Buma/Stemra wil de positie van vrouwen in de muziek graag verbeteren.

Het onderzoek, dat op donderdag 5 april wordt gepresenteerd in Nieuwspoort, Den Haag, heeft waardevolle inzichten opgeleverd met betrekking tot barrières voor vrouwelijke liedjesschrijvers. Zo blijkt er onder andere een tekort aan rolmodellen en wordt de stelling “De muziekwereld is een echte mannenwereld” door driekwart van de vrouwen bevestigd.

“Wij zijn er voor alle auteurs en uitgevers in Nederland, ongeacht geslacht, afkomst of leeftijd.”, aldus Buma/Stemra CEO Wim van Limpt. “Als uit onderzoek blijkt dat er voor bepaalde groepen barrières bestaan om in deze industrie werkzaam te zijn, moeten we daar natuurlijk iets mee doen.”

Naar aanleiding van de resultaten stelt Buma/Stemra een werkgroep samen bestaande uit vrouwelijke auteurs en andere relevante personen. Deze groep gaat dieper in op de kwestie en gaat verder met een plan en advies aan directie om de verhouding meer in balans te krijgen.

Het volledige rapport staat hier.