Buma/Stemra schort betaling aan Rusland op

2 mei 2022

Buma/Stemra heeft zojuist de Russische auteursrechtenorganisatie RAO laten weten dat het alle betaling aan de organisatie opschort vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne. Buma/Stemra veroordeelt de aanval van Rusland op de vrijheid en mensenrechten in Oekraïne en steunt haar collega’s en partners in Oekraïne.

Bernard Kobes, CEO Buma/Stemra: “Dit is een moeilijk besluit, omdat we ons goed realiseren dat we met de bevriezing van betalingen aan RAO, componisten en muziekauteurs in Rusland raken. Maar totdat de invasie van Rusland en de EU-sancties ophouden, zien we geen andere manier van reageren dan onze betalingen op te schorten. Bedragen die we nu incasseren, houden we vast tot het einde van de oorlog en de sancties”.

Achtergrond

Betalingen vanuit Buma/Stemra aan RAO worden normaal gesproken gedaan als er Russische muziekwerken in Nederland worden gebruikt.  Nadat Buma/Stemra deze bedragen heeft geïncasseerd en aan RAO heeft doorbetaald, betaalt RAO de bij haar aangesloten componisten, schrijvers en uitgevers voor het gebruik van hun muziek.