Buma/Stemra lanceert Rise Up

21 januari 2022

Buma/Stemra lanceert programma ter verbetering van de positie van vrouwen in de Nederlandse muziekindustrie

Beluister hier de podcasts

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra vertegenwoordigt ruim 30.000 schrijvers, componisten en uitgevers van muziek. Slechts 14% van deze muziekmakers is vrouw. Om bij te dragen aan de verbetering van kansen voor vrouwelijke makers in de Nederlandse muziekindustrie, initieert Buma/Stemra Rise Up. Het programma gaat van start tijdens Eurosonic Noorderslag met de lancering van een podcast.

Met Rise Up zet Buma/Stemra in op het doorbreken van beeldvorming die is gericht op traditionele rolverdelingen. Met als ideaal dat iedere vrouwelijke maker onbelemmerd professioneel kan deelnemen aan de creatieve industrie. ’De Rise Up Podcast: Vrouwen in Muziek’ is een serie van 5 afleveringen. In de serie zijn makers en andere professionals uit de Nederlandse muziekindustrie aan het woord over onderwerpen zoals muziekonderwijs, programmering en mediamuziek. De eerste aflevering is te horen vanaf 21 januari in alle podcastapps. Naast de podcast ontwikkelt Buma/Stemra meer initiatieven om het gesprek aan te gaan en te komen tot oplossingen, zoals netwerkbijeenkomsten en een social media campagne.

Singer/songwriter Celine Cairo is ambassadeur van Rise Up. “We hebben geweldig vrouwelijk talent in Nederland en toch zien we dat velen al vroeg de muziekindustrie verlaten. Ik wil me uitspreken en laten zien dat het kan: je artistiek ontwikkelen, je hart volgen én je brood verdienen als vrouw in de muziekindustrie. Ik voel me vereerd om vanuit Rise Up mijn licht over dit complexe onderwerp te laten schijnen.”

Bernard Kobes, CEO van Buma/Stemra: “Vrouwen zijn bijna in alle segmenten van de muziekindustrie ondervertegenwoordigd, of het nu op de radio is, op podia of als bij ons aangesloten als muziekauteur. Uit onderzoek dat we lieten uitvoeren in 2018, bleek dat er voor vrouwen meer barrières bestaan dan voor mannen. Buma/Stemra is er voor alle muziekauteurs en we geloven dat een gelijkere verdeling van kansen bijdraagt aan een gezondere muziekindustrie. Daarom nodigen we iedereen uit om met ons en met elkaar in gesprek te gaan over oplossingen die bijdragen een aan meer inclusieve muziekindustrie.”