Buma/Stemra keert recordbedrag uit aan leden

12 juni 2019

In 2018 is ruim 180 miljoen euro uitgekeerd aan muziekauteurs- en uitgevers, een stijging van ruim 10 miljoen euro ten opzichte van 2017. De incasso van auteursrechten steeg met ruim 4,7 miljoen euro tot 213,4 miljoen euro. Zo valt te lezen in de op 12 juni door de Algemene Ledenvergadering vastgestelde jaarcijfers en op de website van Buma/Stemra. Een speciale website om de cijfers inzichtelijk te maken staat nu live.

De belangrijkste marktsegmenten voor de leden van de organisatie blijven Radio en TV, waar de inkomsten met 4 miljoen euro stegen tot 78 miljoen. Ook de Nederlandse livesector blijft stijgen. In die categorie steeg de omzet met ruim 3 miljoen euro tot in totaal bijna 34 miljoen euro. Andere belangrijke inkomstenbronnen voor Nederlandse auteurs en uitgevers blijven muziekgebruik in horeca en online.

Cees van Steijn, CEO a.i. Buma/Stemra: “2018 was voor muziekmakers op meerdere fronten een goed jaar. Enerzijds is het goed om te zien dat traditionele segmenten als RTV en Live blijven stijgen. Daarnaast is er dit jaar met het aannemen van de auteursrechtrichtlijn en artikel 17 een belangrijke stap genomen voor de toekomst van muziekgebruik online waarbij grote techbedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen voor beschermd materiaal.”

De Nederlandse componisten , tekstschrijvers en hun muziekuitgevers waren ook dit jaar weer succesvol in het buitenland: ruim 22 miljoen euro van de incasso kwam uit andere landen. Buma/Stemra werkt samen met auteursrechtenorganisaties over de hele wereld voor de incasso van dit gebruik. Buma/Stemra zelf keerde in 2018 ruim 60 miljoen euro uit aan buitenlandse organisaties.