Buma/Stemra en Sena starten met zelflerend systeem voor de evenementensector

25 november 2019

Op 1 november zijn Buma/Stemra en Sena gestart met MESLIS (Music-Event-System-Location-Ident-System) van deecoob Technology om de marktdekking in de Nederlandse evenementensector te maximaliseren. MESLIS is een cloud based IT-solution, een innovatief zelflerend systeem om evenementen, locaties, organisatoren, artiesten en setlists automatisch in kaart te brengen.

De inkomsten uit auteursrechten op live muziek vormen een belangrijk deel van de totale omzet van Buma/Stemra. Vorig jaar stegen de inkomsten uit live muziek met ruim 3 miljoen euro tot bijna 34 miljoen euro. Buma/Stemra betaalt dit bedrag aan de schrijvers en muziekuitgevers van de uitgevoerde liedjes. In 2019 verwerkte de organisatie meer dan 85.000 uitvoeringen en 40.000 evenementen.

De organisatoren zijn zich er niet altijd van bewust dat een percentage van de recettes bestemd is voor auteurs, uitgevers, artiesten en muziekmaatschappijen. Door het gebruik van MESLIS, dat automatisch leert welke evenementen en festivals relevant zijn voor Buma/Stemra en Sena, kan de licentieafdeling snel contact opnemen met de juiste partijen. Dit voorkomt verrassingen voor de organisatoren.

Hannah de Maat, Manager Licenties Events bij Buma/Stemra: “Het is fantastisch om te zien dat de Nederlandse live sector nog steeds groeit. Daarom is het belangrijk om nog beter in kaart te brengen welke evenementen waar worden georganiseerd en om nauw samen te werken met de verschillende organisaties. Dit alles in het belang van onze leden, die verantwoordelijk zijn voor de liedjes die op het podium worden uitgevoerd”.

Chantal Rooke, Manager Licenties bij Sena: “Het is zeer waardevol dat wij door de samenwerking met deecoob Technology en Buma/Stemra een beter inzicht krijgen in de evenementensector en onze marktdekking. Wij zijn hiermee in staat om onze licensering op een efficiënte wijze te optimaliseren met als primair doel om ervoor te zorgen dat onze rechthebbenden de vergoedingen krijgen waar zij recht op hebben wanneer hun repertoire gebruikt wordt”.

Matthias Friedrich, Managing Director bij deecoob Technology: “MESLIS biedt toekomstgerichte technologie voor webcrawling, web content extractie, text mining en geautomatiseerde gegevensverwerking. De software is specifiek afgestemd op de behoeften van alle auteursrechtenorganisaties wereldwijd. Na het matchen van MESLIS-gegevens met gegevens van Buma/Stemra en Sena, biedt de WebApp naast de reeds bekende evenementen nog veel meer mogelijkheden. Er is een goed potentieel voor extra inkomsten voor onze klant”.