Word lid bij Buma/Stemra

Schrijf je zelf liedjes of songteksten of ben je uitgever? Dan kan het een goed idee zijn om je bij ons aan te sluiten. Net als ruim 30.000 andere componisten, tekstschrijvers en uitgevers. Hieronder lees je meer over lid worden bij Buma/Stemra.

Waarom lid worden?

Als je liedjes schrijft dan heb je daar het auteursrecht op. Dat gaat automatisch. Je kunt de exploitatie van deze auteursrechten aan ons overdragen. Wij geven dan toestemming als iemand je muziek wil gebruiken. De vergoeding hiervoor betalen we aan je door. Je wordt dus lid bij Buma/Stemra om geld te verdienen met je liedjes. En om de administratie hiervan uit handen te geven.

Wanneer lid worden zin heeft

Lid van Buma/Stemra worden heeft zin als je eigen liedjes:

 • vaak live door jou of iemand anders worden gespeeld op een podium,
 • regelmatig op landelijke of regionale tv of radio worden uitgezonden,
 • door een platenlabel op cd, dvd of vinyl worden uitgebracht,
 • jaarlijks meer dan 200.000 keer worden gestreamd op betaalde muziekdiensten.

Voldoe je aan één van deze punten? Dan is dat al een goede reden om lid te worden. Wil je advies over jouw situatie? Neem dan contact op met onze Ledenservice via 023-799 7889.

De 5 misverstanden over lid worden

 • Je kunt niet lid worden als alleen uitvoerend artiest of sessiemuzikant. Dat kan wel bij Sena.
 • Als groep of band kun je niet lid worden. Als persoon wel.
 • Wij zorgen niet voor de bescherming van je liedjes. Wel dat je een vergoeding krijgt.
 • Lid worden is niet verplicht. Je kunt je rechten ook zelf exploiteren of bepaalde categorieën uitsluiten. Hoe dat werkt zie je hier.
 • Je hoeft geen Nederlander te zijn en ook niet in Nederland te wonen. Wees welkom!

Wat kost het lidmaatschap?

Het lidmaatschap kost voor een componist of tekstschrijver:
€ 45,76 inschrijfgeld (eenmalig)
€ 63,55 jaarlijkse contributie

Het eerste jaar betaal je dus € 109,31.

Aanmelden als uitgever

Je kunt je ook als uitgever bij ons aansluiten. Net als ruim 1.500 uitgevers die al lid zijn. Hieronder lees je wat een uitgever doet. En wanneer het slim is om lid te worden.

Wat doet een uitgever?

Als muziekuitgever handel je in liedjes en de auteursrechten die daarop zitten. Je sluit contracten met liedjesschrijvers. En je zorgt dat hun songs zoveel mogelijk inkomsten opleveren. In brede zin draag je bij aan het succes van de carrière van een songwriter. Dat is wat anders dan een platenlabel. Die handelt in opnames van liedjes en de naburige rechten daarop. Je kunt je als platenlabel niet bij ons aansluiten, wel bij Sena.

Wanneer lid worden zin heeft 

Lid worden bij Buma/Stemra heeft zin als:

 • je uitgever bent en liedjes van anderen vertegenwoordigt,
 • deze liedjes regelmatig (live) worden uitgevoerd of uitgebracht,
 • je wilt dat wij jouw aandeel in deze liedjes exploiteren.

Eén van deze punten is al een goede reden om lid te worden. Wil je advies over jouw situatie? Neem dan contact op met onze Ledenservice via 023-799 7889.

5 misverstanden over lid worden

 • Je kunt niet lid worden als platenlabel. Dat kan wel bij Sena.
 • Als je zelf je muziek uitbrengt, ben je nog geen uitgever? Meld je aan als componist / tekstschrijver.
 • Wij zorgen niet voor de bescherming van muziek. Wel dat je een vergoeding krijgt.
 • Je bent niet verplicht om lid te worden. Je kunt je rechten ook zelf exploiteren of bepaalde categorieën uitsluiten. Hoe dat werkt zie je hier.
 • Je hoeft geen Nederlands bedrijf te zijn of een vestiging in Nederland te hebben. Wees welkom!

Wat kost het lidmaatschap?

Het lidmaatschap kost voor een uitgever:
€ 91,51 inschrijfgeld (eenmalig)
€ 127,10 jaarlijkse contributie

Het eerste jaar betaal je dus € 218,61.

 

Opzegging van lidmaatschap

Wanneer je je lidmaatschap opzegt, behoud je nog een aantal rechten. Zo ontvang je elk jaar een overzicht met de aan jou toegewezen rechteninkomsten en betaalde bedragen per categorie (tot drie jaar na uitschrijving kun je nog betalingen ontvangen). Daarnaast word je via het jaarverslag en de toelichting op de website geïnformeerd  over beheerskosten en andere inhoudingen. Wij verzoeken je wijzigingen in je adres- en bankgegevens tijdig aan de afdeling Ledenservice door te geven zodat Buma/Stemra jouw rechteninkomsten kan blijven uitkeren. Eventuele  rechteninkomsten die onbetaald blijven (bijvoorbeeld vanwege incorrecte bankgegevens) zie je terug op een jaarlijks overzicht dat je van Buma/Stemra ontvangt. Ten slotte kun je tot drie jaar na uitschrijving ook als ex-lid een commentaar of een klacht indienen.

Buma/Stemra hanteert een protocol voor het weigeren van beheer van rechten op grond van objectief gerechtvaardigde redenen. Wil je het protocol ontvangen, neem dan contact met ons op.

Klachtenregeling

Heb je een klacht over onze service, vertel het ons, dan werken we graag samen met jou aan een goede oplossing. Meer informatie over de klachtenregeling vind je hier.