Lidmaatschap

Lidmaatschap

Lid worden van Buma/Stemra is zinvol als u met zelfgeschreven muziek optreedt, op radio of tv wordt gedraaid of veel gestreamd wordt. Als u niet veel composities of songteksten maakt en u gemakkelijk zelf kunt controleren waar en wanneer deze gebruikt worden, kunt u in plaats van lid te worden van Buma/Stemra uw rechten ook zelf exploiteren. U kunt in dat geval zelf de voorwaarden bepalen en een vergoeding innen als uw werk wordt gebruikt.

Daarnaast heeft u middels het zogeheten opt-out systeem meer keuzemogelijkheden voor het beheer van uw auteursrechten door Buma/Stemra. Rechthebbenden kunnen de exploitatie van hun auteursrechten door Buma/Stemra in vijf verschillende categorieën uitsluiten door middel van het opt-out systeem. Lees hier alles over Flexibel Beheer.

Componist / auteur

Om lid te worden vult u het aansluitingsformulier (inclusief bijlage) in, print u dit uit en stuurt u dit samen met een kopie van uw legitimatiebewijs naar Buma/Stemra. Na ontvangst van uw aansluitingsformulier (en bijlage) ontvangt u een acceptgiro voor de betaling van uw inschrijfgeld en de jaarlijkse bijdrage. Na betaling ontvangt u de exploitatiecontracten, twee van Buma en/of twee van Stemra. Als wij beide getekend retour hebben ontvangen, zal Buma/Stemra het contract ondertekenen. Eén exemplaar ontvangt u retour voor uw administratie. Het andere exemplaar is voor onze administratie. De overeenkomst is dan een feit. Tenslotte ontvangt u een brief met uw relatienummer en de inloggegevens voor de Portal.
Via de Portal kunnen leden van Buma/Stemra op ieder moment online financiële transacties bekijken, nieuwe werken aanmelden en opgave doen van live optredens. Ook kunnen leden persoonlijke gegevens controleren en wijzigen.

Uw aansluiting bij Buma/Stemra geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van het kalenderjaar waarin u zich aansluit.

Aansluitingsformulier componist / auteur

Kosten van het lidmaatschap
Inschrijfgeld eenmalig € 45,76
Jaarlijkse bijdrage € 63,55

Ziet u na betaling af van het lidmaatschap of stuurt u de contracten niet retour waardoor het lidmaatschap niet in gang wordt gezet? Dan ontvangt u alleen de jaarlijkse bijdrage terug. Het eenmalige inschrijfgeld wordt niet gerestitueerd.

Uitgever

Om als muziekuitgever lid te worden van Buma/Stemra vult u het aansluitingsformulier (inclusief bijlage) in, print u dit uit en stuurt u dit samen met een origineel uittreksel van de Kamer van Koophandel naar Buma/Stemra. Na ontvangst van uw aansluitingsformulier (en bijlage) ontvangt u een acceptgiro voor de betaling van uw inschrijfgeld en de jaarlijkse bijdrage. Na betaling ontvangt u de exploitatiecontracten, twee van Buma en/of twee van Stemra. Als wij beide getekend retour hebben ontvangen, zal Buma/Stemra het contract ondertekenen. Eén exemplaar ontvangt u retour voor uw administratie. Het andere exemplaar is voor onze administratie. De overeenkomst is dan een feit. Tenslotte ontvangt u een brief met uw relatienummer en de inloggegevens voor de Portal.

Via de Portal kunnen leden van Buma/Stemra op ieder moment online financiële transacties bekijken, nieuwe werken aanmelden en opgave doen van live optredens. Ook kunnen leden persoonlijke gegevens controleren en wijzigen.

Uw aansluiting bij Buma/Stemra geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van het kalenderjaar waarin u zich aansluit.

Aansluitingsformulier uitgever

Kosten van het lidmaatschap
Inschrijfgeld eenmalig € 91,51
Jaarlijkse bijdrage € 127,10

Klachtenregeling

Heeft u een klacht over onze service, vertel het ons, dan werken wij samen met u aan een goede oplossing. Meer informatie over de klachtenregeling vindt u hier.

Opzegging van lidmaatschap

Wanneer u uw lidmaatschap opzegt, behoudt u nog een aantal rechten. Zo ontvangt u elk jaar een overzicht met de aan u toegewezen rechteninkomsten en betaalde bedragen per categorie (tot drie jaar na uitschrijving kunt u nog betalingen ontvangen). Daarnaast wordt u via het jaarverslag en de toelichting op de website geïnformeerd  over beheerskosten en andere inhoudingen. Wij verzoeken u wijzigingen in uw adres- en bankgegevens tijdig aan de afdeling Ledenservice door te geven zodat Buma/Stemra uw rechteninkomsten kan blijven uitkeren. Eventuele  rechteninkomsten die onbetaald blijven (bijvoorbeeld vanwege incorrecte bankgegevens) ziet u terug op een jaarlijks overzicht dat u van Buma/Stemra ontvangt. Ten slotte kunt u tot drie jaar na uitschrijving ook als ex-lid een commentaar of een klacht indienen.

Buma/Stemra hanteert een protocol voor het weigeren van beheer van rechten op grond van objectief gerechtvaardigde redenen. Wilt u het protocol ontvangen, neem dan contact met ons op.