Flexibel Beheer

Buma/Stemra is een collectieve beheersorganisatie. Het regelt de rechten voor een grote groep auteurs en heeft daarom een sterke onderhandelingspositie ten opzichte van grote partijen. Dit zorgt voor een zo optimale en zo eerlijk mogelijke vergoeding. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat auteurs en uitgevers niet willen dat Buma/Stemra alle rechten beheert. Daarom is het mogelijk categorieën uit te sluiten, delen zelf te regelen of in een bepaald land een andere organisatie te kiezen.

Om te kijken hoe de deelnemers van Buma/Stemra omgaan met Flexibel Beheer heeft de organisatie het onafhankelijke bureau SEO Economisch Onderzoek gevraagd om hier onderzoek naar te doen: 645 muziekauteurs, 45 erfgenamen en 30 uitgevers deden mee. Bekijk het onderzoek hier.

Hieronder een beknopt overzicht van de opties.

Buitenland

Als u zich in Duitsland bij de plaatselijke auteursrechtenorganisatie wil aansluiten, maar voor de rest van de wereld bij Buma/Stemra wil blijven, dan kan dat. Hier vindt u een wijzigingsformulier.

Creative Commons

Het is mogelijk om muziekwerken via Creative Commons zelf te licenseren. Zo kunnen anderen het werk gebruiken en/of er bewerken, zonder dat er een vergoeding nodig is. Belangrijk is wel dat het toegestane gebruik uitsluitend ter promotie van de auteur is.

 

Opt-out?

Via het opt-out systeem zijn er nog meer keuzes voor het beheer van de rechten. De hieronder genoemde categorieën zijn helemaal uit te sluiten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deze bij een andere organisatie onder te brengen of om deze via dit formulier zelf te regelen.

Events

Concerten, festivals, feesten.

RTV

Radio en tv.

Achtergrondmuziek

Radio-uitzendingen in publieke ruimtes, tv-uitzendingen in kroegen en muziek in een discotheek of kroeg.

Mechanisch

Fysieke geluidsdragers zoals cd’s (ook het huren en verhuren) en thuiskopieheffing

Online

Streaming, video on demand, downloads et cetera.

Gevolgen

Op het moment dat u rechten uitsluit, kan dit financiële gevolgen hebben. Om een beeld te schetsen van de consequenties, kunt u gebruik maken van de Flexco-calculator. Vanzelfsprekend geldt dat rechten alleen kunnen worden uitgezonderd van overdracht aan Buma/Stemra voor zover de rechthebbende daar over beschikt.

Bij uw keuze van uw verwachte inkomsten kunt u gebruik maken van de informatie op onze website bij “Welke vergoeding ontvang ik voor het gebruik van mijn muziek?” (klik hier). Als beginnend auteur zullen uw inkomsten van Buma/Stemra over het algemeen lager zijn dan bij auteurs die al enige tijd succes hebben.

Verder zult u bij het maken van uw keuze per rechtencategorie rekening moeten houden met zaken waar alleen u het antwoord weet, zoals; schrijft u veel opdracht muziek; worden uw liedjes veel uitgevoerd door anderen; treedt u vaak zelf op; brengt u CD uit in eigen beheer; wordt uw muziek internationaal gebruikt. Deze en andere factoren kunnen van belang zijn bij het maken van uw keuze.