Amsterdam Dance Event trekt recordaantal van 395.000 bezoekers

23 oktober 2017

De 22e editie van Amsterdam Dance Event is met een recordaantal van 395.000 bezoekers afgesloten. Daarnaast bezochten 7200 vertegenwoordigers uit de wereldwijde elektronisch muziekindustrie het conferentiegedeelte. Met afvaardigingen uit 90 landen werd het mondiale karakter van de dance en de unieke positie van ADE daarin onderstreept.

China was aanwezig met een paviljoen dat voor het eerst een onderdeel was van ADE. In het paviljoen vonden onder andere lezingen, fora en debatten plaats. De Chinese delegatie ondervond dat ADE het ideale platform is om zich te presenteren, mede door de komst van de industrie professionals. Ook landen als België en Frankrijk pakten extra uit om de aandacht op zich te vestigen.

De ontwikkeling van landenpaviljoens, zoals we die kennen van de Biënnale, is een logische volgende stap voor ADE. De elektronische muziek heeft zich 25 jaar bij uitstek ontwikkeld tot het genre dat zich laat vermengen met andere genres. Het is de verwachting dat de landenpaviljoens in komende jaren verder worden uitgebouwd. Daarnaast is in de afgelopen jaren al een voorzichtig begin gemaakt met ‘cross overs’ tussen verschillende genres en speciale producties op bijzondere locaties. Dat kwam in de 22e editie tot uiting in onder andere het concert van Underworld onder Rijksmuseum, de samenwerking van Jameszoo met het Metropole Orkest en Colin Benders vanuit het Rembrandthuis.

Vrijwel alle leeftijden waren aanwezig tijdens ADE. De opnieuw tot ’s werelds populairste DJ verkozen Martin Garrix presenteerde een all ages-concert in de RAI, waar vele tieners (met hun ouders) op afkwamen. Daarnaast werd het gratis festival Hangover, dat voor het eerst plaatsvond op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord, bezocht door families. En op de slotavond verzorgde de 80-jarige componist Philip Glass een concert in de Melkweg.