“2016 wordt jaar van Blockchain”

15 januari 2016

Komend jaar gaat de Blockchain technologie aan een opmars beginnen. Dat stelt Peter Engel van Deloitte tijdens het panel: How Blockchain Technology Could Revolutionize Copyright.

Een korte uitleg over de theorie: Blockchain is een zogenaamd peer-to-peer netwerk waar alle deelnemers van het netwerk samen het eigendom gelijk verdelen. En om deze reden is het een open netwerk waaraan iedereen die dat wil kan deelnemen. Net zoals email en het internet van niemand is. Iedereen kan kiezen om email of het internet te gebruiken door deel te nemen aan het open en decentrale netwerk en het te gebruiken. Ook kan iedereen er nieuwe toepassingen bovenop bouwen. Het voordeel van deze inrichting is dat, net als het internet, de blockchain database niet kan worden gekraakt, zoals dit wel regelmatig gebeurt met traditionele databases.

Om eenvoudig uit te leggen wat een blockchain nu is kan deze database het beste worden vergeleken met een spreadsheet of een excel werkblad. Het universele grootboek van de blockchain is niets anders dan een lijst zoals in een spreadsheet. Een excelsheet die is gedeeld met iedereen ter wereld. Een lijst met gegevens waarbij iedereen die meedoet een exacte kopie van die lijst krijgt en kan zien wat er in staat. Iedereen met de spreadsheet kan vervolgens ook wijzigingen aanbrengen in de database. En wanneer een wijziging in de spreadsheet wordt gemaakt, dan wordt deze aanpassing direct overgenomen op alle andere kopietjes van de lijst. Het resultaat is dat iedereen altijd naar dezelfde lijst met gegevens kijkt. Overal ter wereld.

Hans Sturkenboom van IBT werkt met de technologie en stelt dat de muziekindustrie er baat bij kan hebben om deze ook te gebruiken. “Geld over copyright kan dan bijvoorbeeld automatisch verdeeld worden naar ratio met verschillende percentages voor de drummer en tekstschrijver. Het voordeel is dat het heel erg transparant is. Iedereen kan het opzoeken.”

Wel stelt hij ook dat de Blockchain zich nog in een vroeg stadium bevindt. “In principe is de blockchain een net zo grote ontdekking als bijvoorbeeld e-mail was. Maar het Google van blockhain moet nog uitgevonden worden.”

Engel sluit zich daarbij aan. “Er zijn heel veel mogelijkheden, maar het is nog de vraag wie de Airbnb of Uber van blockchain gaat worden nu. Maar de techniek is klaar om gebruikt te gaan worden. Wij verwachten dat er dit jaar veel experimenten mee gaan komen. Elke industrie heeft honderden start-ups en dat zal hierin niet anders zijn.”

Het eerste experiment met de technologie heeft al plaatsgevonden. Lees hier een groot verhaal over Imogen Heap die de technologie al gebruikt.